Starity

Mikor jó választás egy kétszárnyú bejárati ajtó?

2023. július 15. 14:02   |   

Fehér vagy színes, egyszínű vagy mintás, tömör vagy üveges… Ez csak néhány olyan fontos tulajdonság, amiben a leendő tulajdonosnak dűlőre kell jutnia, amikor új bejárati ajtót vásárol. Mindezek mellett viszont ott van az a lehetőség is, hogy a választott nyílászáró vajon egy- vagy kétszárnyú legyen.

hirdetés
Mikor jó választás egy kétszárnyú bejárati ajtó?

Igaz, hogy az előbbi sokkal gyakoribb, mégis vannak olyan esetek, amikor érdemesebb inkább az utóbbit választani.

Ha szeretnénk megőrizni a klasszikus megjelenést

Ma már elvétve építenek olyan házakat, ahová eleve kétszárnyú ajtót terveznek, viszont a múltban ez egy elterjedt építészeti megoldás volt, emiatt még napjainkban is van igény rá. A Nívó biztonsági ajtókról készült referenciák között is több ilyen kivitelt láthatunk.

Dupla ajtókat találhatunk például a régi nagypolgári lakásokban. Itt azért alkalmazták őket, mert egyrészt az extra szélesség megkönnyítette a nagyobb bútordarabok bevitelét. Ezek az ingatlanok ugyanis jellemzően nagyobb alapterülettel és belmagassággal rendelkeznek, így bőven van hely bennük a méretesebb bútoroknak, kár lett volna, ha a szűkös ajtó miatt kellett volna a lakóknak lemondania róluk. Illetve azt se feledjük, hogy amikor ezek a házak épültek, hazánkban még csak hírből sem ismerték a lapraszerelt bútorokat gyártó áruházláncokat. 

Másrészt ezekben az épületekben a tehetősebb polgárok éltek. A kétszárnyú ajtó egyfajta eleganciát is sugall, mintegy azt közvetítve, hogy itt bizony nem alacsony jövedelmű, egyszerű munkásemberek laknak. A dupla ajtókat vidéken pedig a parasztházaknál alkalmazták, sőt itt egyből kettő is volt belőlük: egy külső, tömörfából készült, és egy belső, üvegezett. 

Amennyiben az imént említett ingatlantípusok valamelyikében élünk, és szeretnénk megőrizni a korhű megjelenést, akkor a kétszárnyú ajtó ideális választás lehet, hiszen egyszerre modern, mégis klasszikus.

Ha nem akarjuk átalakítani a falnyílást

Ha a régi dupla ajtó helyére egy szimplát szeretnénk beszereltetni, akkor a falnyílást szűkíteni kell. Ez a munka kőműves szakembert igényel, valamint sok kosszal és nagy felfordulással jár, és több napig tart, mire elkészül. Ezzel szemben egy sima ajtócsere egy minimális porral járó, néhány órás művelet.

Ezért hacsak nem renováljuk az egész ingatlant, érdemesebb lehet egy egyedi méretű kétszárnyú ajtót választani, amit csak be kell szerelni a nyílásba. Ha semmiképp sem akarunk dupla szélességű nyílászárót, akkor a szimpla ajtó mellett fixen elhelyezett bevilágítókkal is kitölthetjük a plusz helyet.

Egy köztes megoldás: az aszimmetrikus ajtó

Ha a falnyílás méretei sem az egyszárnyú, sem a kétszárnyú ajtó méreteinek nem felelnek meg, akkor választhatjuk az aszimmetrikus változatot. 

Ez egy nagyobb és egy kisebb szárnyból áll, utóbbit fixen becsukva is lehet tartani, és csak akkor kinyitni, amikor szükség van rá, mert mondjuk egy nagyobb tárgyat szeretnénk be-vagy kivinni. Meglehetősen praktikus megoldás.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek