Starity

14 éve debütált az Epik High, és egyúttal vissza is tért!

2017. október 28. 01:01   |   Szerző: Bae Hee Yeon + silenc

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

2003. október 21-én jelent meg az Epik High bemutatkozó albuma, a Map of the Human Soul. S ezzel örökre beírták magukat a k-hiphop történelmébe.

hirdetés
14 éve debütált az Epik High, és egyúttal vissza is tért!
Fotó: YG Entertainment

A srácok 2001-ben találkoztak az underground színtéren. 2003-ban szerződést írtak alá a Woolim Entertainment-tel, s ekkor még erősen érződött zenéjükön az underground és a rock stílus keveredése. Ez évben Tablo hivatalosan is bemutatkozott, mint az Epik High vezetője a másik két tag mellett. Október 21-én megjelent első albumuk, a Map of the Human Soul. Azonban ekkortájt Dél-Koreában még nem igazán szerették a hip-hop műfajt, így az album kudarcra volt ítélve. A második albumuk, a High Society meghozta számukra a népszerűséget. A harmadik albumuk (Swan Songs), amit eredetileg utolsónak szántak nagy népszerűségnek örvendett és hamar a zenei listák élén landolt, valamint az év hip-hop előadójának járó díjat is bezsebelték vele.

2007-ben kiadták negyedik albumukat, a Remapping the Human Soul-t és ezáltal az Epik High a listák élére ugrok. Az albumból közel 90.000 példány kelt el az első hónapban, s ezáltal 2007-ben a harmadik legkelendőbb album lett Dél-Koreában. Azonban az album egyes dalai sose kerültek a rádió és/vagy zenei csatornák felületére, mivel a koreai törvényeknek megfelelően megkapták a +19-es besorolást, amiért a kulturális és idegenforgalmi minisztériummal foglalkoznak. A következő albumukkal (Pieces, Part One) tovább nőtt a népszerűségük.

2008-ban lejárt az ügynökséggel kötött szerződésük, s ekkor alapították meg saját lemezkiadó cégüket, a Map the Soul Inc.-t. Ez évben megjelent első albumuk a cég alatt, azonos címmel. 2009-ben az [e] és 2010-ben az Epilogue albumok kerültek kiadásra. Még 2010-ben szomorú hírt közöltek rajongóikkal, miszerint kénytelennek egy kisebb szünet tartani az Epik High tevékenységeiben, mert DJ Tukutz megkezdte kötelező katonai szolgálatát. Ekkor Tablo és Mithra Jin a szólókarrierjüket helyezték előtérbe.

2011 szeptemberében a YG Entertainment bejelentette, hogy egy négy éves szerződést írt alá Tablo-val. Bár Tablo szólóelőadóként szerződött le, de kijelentette, hogy az Epik High nem oszlott fel és szeretné, ha a trió az ügynökség alatt folytatná tovább zenei karrierjét. Egy évvel később hivatalosan is bejelentették az Epik High októberi visszatérését, három év szünet után. Október 9-én megjelent első kislemezük, az It's Cold, melyen Lee Hi is közreműködött. Október 19-én kiadásra került az album is, 99 címen, melyet a trió fennállásának tizedik évfordulójára szántak. Szintén egy évvel később, 2014 októberében megjelent nyolcadik albumuk, a Shoebox, mely hamar meghódította a zenei listákat.

Újabb három év következett, ahol az egyéni tevékenységeiket helyezték előtérbe. Majd 2017 szeptemberében bejelentették, hogy ez év októberében egy albummal térnek vissza. Felkerültek az első előzetes képek és egyben megosztották a visszatérő koncertjük dátumát is, ami november 3-án és 4-én esedékes ugyanazon címen, mint az albumuk is. Október 23-án végül megérkezett kilencedik albumuk, a We've Done Something Wonderful, mely összesen tizenegy dalt tartalmaz és olyan előadók működtek közre benne, mint IU, Lee Hi, Simon D, Mino, Suhyun, Crush és Oh Hyuk. A megjelenés napján felkerült a korong egyik címadó dalához készült zenei videó is a legnagyobb videó megosztó oldalra. 

Az elmúlt 14 év alatt kilenc stúdió albumot, kettő különleges albumot, egy középlemezt, számos kislemezt és rengeteg dalközreműködést tudhatnak maguk mögött.

Dallista

  1. Love is the Most Scary
  2. Romance Novel feat. IU *címadó dal*
  3. No Thank You feat. Song Min Ho, Simon.D, and The Quiett
  4. Empty Car feat. Oh Hyuk *címadó dal*
  5. Here Come the Regrets feat. Lee Hi
  6. Cycle of Loss feat. Suhyun
  7. Bleed
  8. Tape 2002 July 28
  9. Around Adulthood
  10. Blooming feat. Kim Jong Wan
  11. Munbaedong Favorite Spot feat. Crush
Az album borítóképe

A lemezre tehát összesen tizenegy tétel került, s az új szerzemények között sok kollaboráció is található. A formáció ezúttal olyan előadókkal dolgozott együtt, mint IU, Crush, Lee Hi, Mino (Winner), Simon Dominic, The Quiett, Oh Hyuk, Lee Suhyun (AKMU) és Kim Jongwan (Nell).

Hallgassátok meg alább a dalokat ti is!

Érdekesség: Az új Epik High-lemez hamar elnyerte a rajongók tetszését, valamint az iTunes-on hat országban lett listavezető + a 연애소설 (Love Story) (feat. IU) a dél-koreai zeneletöltő oldalakon az „All Kill” rangot érte el (mögötte rögtön a másik főcímdal). 

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek