Starity

Az igazi Disney-csillagok

2012. május 13. 10:10   |   Szerző: Adrianna

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kivétel nélkül mindenki ismeri, és rengeteg ember szereti a hangjukat, a legtöbben mégsem tudják, kik ők: az igazi Disney-legendák.

hirdetés
Az igazi Disney-csillagok

Napjainkban egyre több és több Disney-film, illetve -sorozat készül. Újabb feldolgozásokat forgatnak, említhetjük akár a Kristen Stewart főszereplésével készült Hófehérke és a vadász vagy a Julia Robert nevével fémjelzett Tükröm, tükröm című filmet. Mégis, akiknek a hangja igazán elért mindenkihez, azok az emberek a legismeretlenebbek számunkra.

Ki ne szerette volna a Disney-meséket? Arielt, Mulant, Belle-t, Csipkerózsikát, Hófehérkét, Jázmint, Pocahontast vagy Hamupipőkét? Bizony, ők azok, akik szorosan összekapcsolódnak legtöbbünk gyerekkorával, és még mindig szeretjük őket. Ennek ellenére kevesen tudjuk, kik is bújnak meg a Disney-hercegnők eredeti hangjai mögött.

Ariel (A kis hableány című filmekből)

A makacs, szerelmes, sőt emberi lábakra és életre, na meg Eric hercegre vágyó hableány hangja Jodi Benson. 1961-ben október 10-én született, Illinois-ban (USA). Foglalkozását tekintve színésznő, szinkronszínész és szopránénekesnő. 1984-ben házasodott össze szerelmével, Ray Bensonnal, akivel közösen nevelik fiukat, McKinley-t és lányukat, Delaney-t. Fiuk 1999 januárjában, míg lányuk 2001 júniusában látta meg a napvilágot. Jodi azonban más híres filmekben is megmutatta tehetségét, ő a Toy Story filmek Barbie-ja, Hüvelyk Panna az azonos című mesében, de a Bűbáj elkészítésében is részt vett az egyik főszereplő, Robert titkárnőjeként. 2011. augusztus 19-én megkapta a Disney-legenda-díjat Ariel és Barbie megszólaltatásáért.

Mulan és Jázmin (Mulan és Aladdin című filmekből)

A szintén makacs, nagyszájú, apját és Kínát megmentő bátor lány, valamint a palotában unatkozó, gyönyörű, kedves hercegnő énekhangja Lea Salonga. 1971. február 22-én született a Fülöp-szigeteken. A fillippinó származású Lea mezzo-szoprán énekesnő, színésznő. Ő volt az első ázsiai, aki a Broadway színpadára állhatott, a Nyomorultakban Fantine és Éponine szerepét is megkapta. Megjelent már több saját albuma, filmekben is játszott, illetve számos díjat is bezsebelt. 2004-ben házasodott össze Robert Charles Chiennel, Los Angelesben. 2006. május 16-án megszületett kislányuk, Nicole Beverly, aki a Beverly nevet nagymamája után kapta. Lea szereti a videojátékokat. Ő is megkapta 2011-ben a Disney-legenda-díjat.

Belle (Szépség és a szörnyeteg című filmekből)

A kissé fura, de nagyon szép, könyvimádó lány énekhangja és hangja is Paige O’Hara. 1956. május 10-én született Floridában (USA). Amerikai színésznő és énekesnő. Ma Las Vegasban él férjével, Michael Piontekkel. Ő is szerepelt a Broadway színpadán, játszott filmekben, 1992-ben pedig fellépett az Oscar-díjátadón is. 17 évesen New Yorkba költözött, és mostohaapja hatására festményeiből élt, míg meg nem találta a sikerhez vezető utat. Szintén Disney-legenda-díj (2011) tulajdonosa.

Hamupipőke (az azonos című mesefilmekből)

A szegény, árva, hánytatott sorsú lány énekhangja Ilene Woods. 1929. május 5-én született, New Hampshire-ben (Egyesült Államok), két éve, 2010. július 1-jén pedig minden Hamupipőke-rajongó sajnálatára elhunyt. Kétévesen kezdte a karrierjét, így nagyon fiatal kora óta benne volt a szakmában. 15 évesen már saját rádióműsorát vezette, rengeteg zene/szövegíróval találkozott akkoriban. Később Los Angelesbe költözött, majd Mack David és Jerry Livingston segítségével felénekelt 3 dalt a Hamupipőkéhez, amit végül Walt Disney is meghallgatott. Több mint 300 jelentkező közül őt választotta ki a mesefilmek nagyatyja. Ilene Roosevelt elnöknek is énekelt a Hyde Parkban, valamint Trumant elnöknek a Fehér házban. Kétszer házasodott, először 17 évesen ifj. Stephen Steckhez ment feleségül, akitől egy lánya született, Stephanie, majd később Ed Shaughnessyhez, 1983-ban. Tőle született még két fia, James és Daniel. 2003-ban ő is megkapta a Disney-legenda-díjat.

Csipkerózsika (az azonos című mesefilmből)

A kifinomult, visszafogott, erdőben élő, társaság után vágyakozó hercegnő hangja Mary Costa. 1930. április 5-én született, Tennessee-ben (USA). Amerikai énekesnő és színésznő. Már fiatalkorában érezte az éneklés iránti szeretetét, a gimnázium elvégzése után rádiós műsort is vezetett, és beiratkozott a Los Angelesi Művészeti Intézetbe, hogy tanulhassa is azt. 1952-ben találkozott jövőbeli férjével, Frank Tashlin rendezővel. Ezután jelentkezett Aurora hercegnő szerepére. Részt vett a Hollywood Bowlon, a Glyndebourne fesztiválon és még számos rendezvényen. Jacqueline Kennedy kérésére énekelt férje, John F. Kennedy tiszteletére és emlékére. 1989-ben díjat is kapott életműveiért, 1999-ben Disney-legenda lett ő is.

Hófehérke (Hófehérke és a hét törpe című filmből)

A gyönyörű, hófehér bőrű, erdőbe menekülő lány, aki a hét törpével él, nem más, mint Adriana Caselotti. 1916. május 6-án született, Los Angelesben (USA), 1997. január 19-én pedig örökre lehunyta szemeit. Olasz származású amerikai színésznő, énekesnő volt. Muzsikus családba született: édesapja énektanár, míg édesanyja operaénekes volt. Testvére, Louse pedig szintén operaénekesként dolgozott, és órákat is adott. Adriana hétévesen Rómába költözött, míg édesanyja turnézott, így amikor visszatértek Amerikába, már nem beszélt angolul, szóval újra meg kellett tanulnia. Az apjával tanulta meg a nyelvet, aki folyton vele énekelt. Maga Walt Disney kérte fel Hófehérke szerepére 1936-ban, amit el is fogadott. Ezután sem dolgozott sok projekten, az Óz, a varázsló című 1939-es filmben volt egy szerepe Julietként, de leginkább Hófehérkét promótálta különbözű rendezvényeken. Megpróbálkozott az operaénekléssel is, 1994-ben pedig Disney-legenda díjat is kapott. Magánélete nem volt ilyen sikeres, ugyanis négyszer volt férjnél. 80 évesen, otthonában pedig a rák miatt vesztette életét.

Pocahontas (az azonos című mesefilmekből)

A merész, hosszú hajú indiánylány, aki az állatokat is emberekként tiszteli, Judy Kuhn. Amerikai mezzo-szoprán énekesnő és színésznő. 1958. május 20-án született New Yorkban, de Marylandben (Egyesült Államok) nőtt fel. Az Oberlini Főiskolára járt, már akkor is nagyon érdekelte a színház és az éneklés, mégsem olyan irányban tanult. Később énektanárhoz járt, így otthagyta a főiskolát, lediplomázott zenei szakon, majd Bostonba költözött. Rengeteg irányzat érdekelte, többek közt koncerteken és musicalekben is játszott. Jelölték a legjobb musicalszínésznő kategóriában is a Drama Desk-díjátadón. Televíziós sorozatokban is kapott szerepeket, 1995-ben pedig Pocahontas hangjaként lett ismertebb. Szintén szerepelt a Broadway színpadán, Fantine szerepét tőle vette át Lea Salonga. Judy New Yorkban tanít mostanában, illetve egy új-régi musicalben vesz majd részt, a Passionben. 2002-ben már játszott ebben a darabban. Férjével és lányával a Nagy Almában él jelenleg.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek