Starity

Eltűnt a gyermekkor a 21. századból

2012. április 03. 17:05   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy kutatóközpont felmérése szerint a gyerekek mindössze 24%-a élvezi a számítógépmentes életet. Egy új projekt tervei szerint felrázzák a modern életben rekedt embereket, és visszakalauzolják őket a felfedezés és a fantázia, azaz a gyerekkor világába.

hirdetés
Eltűnt a gyermekkor a 21. századból

Manapság a gyerekek sokkal kevesebb időt töltenek a szabadban, mint egykor a szüleik tették, eredményként pedig nem biztos, hogy bizonyos képességek birtokába jutnak. Egy kutatás során az angliai felnőttek egy részét meginterjúvolták, amelyből kiderült, hogy fiatalkorukban szinte mindegyikőjük a szabadban játszott, míg mára ez a gyermekek 24%-ánál figyelhető meg.

Az olyan szabadtéri programok, mint a bújócska, fára mászás vagy bunkerépítés régebben hatalmas sikernek örvendtek, ma már azonban a tízévesek körében tízből egy gyerek sosem játszott még a szabadban, míg minden harmadik keres magának valami elfoglaltságot a szórakoztatóipar cikkei között, ahelyett, hogy kreálna magának egyet.

Az iskola utáni kempingezést és sportolást felváltották a videojátékok és a tévénézés – ezek a legnépszerűbb elfoglaltságok a mai fiatalok körében. A gyerekek mindössze tizennégy százaléka sportol, és tízből csak egy kerékpározik rendszeresen. A nyolcvanas évek gyermekeinek nagy példaképei vagy szerepjáték-karakterei az indiánok és cowboyok voltak, mára őket is felváltották a konkrét szuperhősök, mint a Pókember vagy Batman.


Tízéves fiúk – régen és most

Továbbá, a mai felnőttek évekkel ezelőtt önerőből tanulták meg a kötélmászás és sátor- vagy faházépítés rejtelmeit, éppen ezért az angliai Persil nevű cég felkérte a háromgyermekes túlélőt, Bear Gryllst, hogy inspirálja a családokat. Terveik szerint felrázzák a túlságosan is modern életben rekedt embereket, és visszakalauzolják őket a felfedezés, az expedíciók, a fantázia, a mozgás, azaz a gyerekkor világába. Az elképzelések nagy része még tervezés alatt áll, de a cég Bearrel karöltve már elkészített egy „Tíz dolog, amit meg kell tenned, mielőtt betöltöd a tízet” elnevezésű kézikönyvet, amely pontokba szedi a gyermekkor nagy eseményeit.

„Nagyon fontos, hogy megtanítsuk a gyermekeket élvezni a szabadidőt és a kinti kalandokat. Lehorzsolt térdek, fűfoltos nadrágok, sáros kezek – ezek mind-mind a felnőtté válás részei voltak. Azt szeretném, ha a gyermekek élveznék a szabadtéri programokat, és felfedeznék a felfedezés erejét” – nyilatkozta Bear.

A „Tíz dolog, amit meg kell tenned, mielőtt betöltöd a tízet” pontjai:

  1. A tökéletes hegyről legurulás
  2. A bújócska mesterévé válni
  3. Homokban szánkázás
  4. Bunkerépítés (kint vagy bent)
  5. Kötélhintát építeni
  6. Ellátni egy bogárcsípést
  7. Megpróbálni megszámolni a csillagokat
  8. Sárból pitét építeni
  9. Iránytűt készíteni
  10. Pudingot csipegetni

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek